Geen brood meer eten, maar wat dan…?

      Geen reacties op Geen brood meer eten, maar wat dan…?

De Schijf van Vijf is onlangs met een nieuwe tabel gekomen die aangeeft wat gezond is en wat niet. Het Voedingscentrum pleit ervoor dat het uitbannen van koolhydraten leidt tot een beter eetpatroon. Daarin is een nieuwe trend te herkennen: het koolhydraatarme leefpatroon. Een koolhydraatarm leefpatroon gaat ervan uit dat je minder koolhydraten moet eten en daardoor minder snel aan zal komen. Een goede start kan gemaakt worden door het minderen van brood. Brood eten we in Nederland vaak op twee en soms zelfs drie momenten per dag: ontbijt, lunch en avondeten. Acht boterhammen per dag zijn geen uitzondering, maar is voor veel mensen aan de orde van de dag.

Geen brood meer eten

 

Herkenbaar?

Los van het feit dat koolhydraten je dikker maken, kan het zijn dat je je herkent in een opgeblazen en winderig gevoel. Is dit herkenbaar en heb je daarvoor brood gegeten? Het kan zijn dat jouw lichaam niet goed reageert op brood. Mensen die gevoelig zijn voor koolhydraten en brood merken dat aan hun lichaam. Hun buik zet flink uit en ze lopen de hele dag rond met het idee een harde wind te moeten laten, omdat gassen in het darmkanaal niet weg kunnen. Brood kan dit met je lichaam doen.

Het idee van brood is eigenlijk nog niet zo heel oud, als je naar de beschaving kijkt. Pas sinds een jaar of duizend zijn we brood gaan eten. Daarvoor werd brood helemaal niet gemaakt en aten we vooral groenten en vlees. Brood is door de jaren heen een meer chemisch goedje geworden dat in hoog tempo bereid kan worden. Maar gezond is het – in ieder geval ook volgens het Voedingscentrum – niet.

Maar als je wil stoppen met het eten van brood, wat kun je dan het beste eten?

 

Een broodachtig gerecht

Gewoon brood zit vol met koolhydraten. Je kunt minderen met koolhydraten door minder brood te eten, of te kiezen voor broodachtige producten (die niet zo ver doorontwikkeld zijn als brood). Je kunt hierbij denken aan pizza en tortilla’s. Bij pizza’s moet je nu niet denken aan een rijkelijk met kaas en vlees belegde pizza, maar aan een bescheiden groentepizza met een beetje tomaat. Hoe minder beleg, hoe beter. Hetzelfde geldt voor de tortilla’s.

 

Gevulde groenten

Ook groenten kun je prima als ontbijt en lunch eten. Je kunt groentebladeren, zoals spinazie, bereiden tot burgers of zelfs zorgen voor een brood gemaakt van groenten. Er zijn talloze recepten te vinden die je helpen om van groenten wat extra’s te maken. Je kunt dit thuis maken en gewoon meenemen naar je werk.

 

Ei

Omelet, spiegelei of een gewoon gekookt eitje zijn prima om de dag mee te beginnen. Een eitje per dag is helemaal niet zo ongezond als men jaren geleden dacht, al is het wel handig om je cholesterol in de gaten te houden. Je cholesterol moet niet ongezond worden, want dan krijg je weer te maken met heel andere gezondheidsklachten.

 

Wortelen, peen en knollen

Je kunt ook doen zoals in de Arabische wereld. Daar is het heel normaal om een wortel of een knol te eten als ontbijt en als lunch. Op die manier krijg je veel minder koolhydraten binnen en zal je ook minder het opgeblazen gevoel hebben dat je voorheen had. Je kunt de peen in kleine schijfje opbakken en warm nuttigen, maar ook gewoon koud weg eten. Op die manier kun je langzaam aan een nieuwe eetgewoonte aanmeten, die een stuk gezonder is.

 

Pap met stukjes fruit

Tot slot kun je natuurlijk ook overwegen om pap te eten met stukjes fruit erdoorheen. Pap moet je natuurlijk niet te dik maken, maar gewoon op basis van melk (eiwitrijk) en aangevuld met stukjes fruit. Denk hierbij aan stukjes appel en aardbei, mango of meloen. Je kunt hier ook lekker in variëren, waardoor je niet elke dag hetzelfde op tafel hoeft te zetten.